Soutěž preparátorů v Salzburku

Studenti a absolventi Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze zaznamenali velký úspěch na letošním 13. ročníku Mistrovství preparátorů. Tento ročník se konal ve dnech od 13. do 19. 2. 2023 v Salzburku.

Tato soutěž se koná již od roku 1992 v různých zemích Evropy, zpravidla každé 3 roky. Pořádá ji společnost ETC European Taxidermy Championships se sídlem v Nizozemí. Soutěže se v průměru účastní 150 preparátorů z celé Evropy, ale i z dalších zemí světa. Celá soutěž je rozdělena na 4 divize: NOVICE, PROFESSIONAL, MASTERS a EXELLENT. Dále jsou tyto divize rozděleny na jednotlivé kategorie preparovaných zvířat. V divizi Novice mohou být pouze preparátoři, kteří se činností nezabývají déle než 5 let. Dále pak postupují do kategorie Professional. Pokud se umístí na předních místech v kategorii Professional, postupují do Masters. Kategorie Exellent je již pouze pro několik málo vynikajících umělců, kteří postupují z kategorie Masters.

Tento ročník ETC byl velice přelomový v hodnocení. Rozhodčí nevěděli, kterou kategorii hodnotí. Pro hodnocení byly sloučeny kategorie Novice, Proffesional a Masters. Hodnocení bylo tedy velice přísné. Proto má hodně noviců červenou nebo žlutou stužku. Pokud by bylo hodnocení dle původních pravidel, většina preparátů našich studentů by získala modré stužky. Získat základní modrou stužku už bylo letos velmi obtížné, z toho důvodu si studentské práce zaslouží o to větší uznání.

Základní bodové hodnocení:
do 69 bodů - without ribbon
70 - 79 bodů - yellow ribbon
80 - 89 bodů - red ribbon
90 - 100 bodů - blue ribbon

Výsledky studentů a absolventů FLD

Dominik Farkas - student 2. ročníku Konzervace přírodnin a taxidermie
-preparát vydry říční - best of category novice division, best novice mammal award novice division, speciální cena pro začínající preparátory Maurice Bouten (tuto cenu uděluje prestižní preparátorský rodinný atelier z Nizozemí s více jak stoletou tradicí), základní hodnocení - red ribbon
 -preparát lemura katy - základní hodnocení yellow ribbon - preparát byl zpracován za využití všech moderních možností naší univerzity.
Tělo bylo pózováno na habitat, zmraženo, skenováno na CT a následně byla předloha anatomického modelu tištěna na 3D tiskárně. Po úpravě byla na tento model natažena konzervovaná kůže. Způsob preparace vzbudil velký zájem ostatních preparátorů a poroty.

Bc. Anna Kouřimová – absolventka programu Konzervace přírodnin a taxidermie, studentka 1. ročník Lesního inženýrství
-preparát hlavy s poprsím daňka evropského - third of category  large game heads novice division, základní hodnocení - red ribbon.
Studentka se účastnila již podruhé a tentokrát si vybrala velice složitou pozici, která rozhodčím hodně ztěžovala situaci, ale nakonec s výborným výsledkem třetí místo v kategorii. 

Matyáš Rjabi – student 3. ročníku programu Provoz a řízení myslivosti
-preparát hlavy s poprsím srnce obecného - second of category roe deer heads novice division, základní hodnocení - red ribbon.
Tento student se zúčastnil poprvé a s velkým úspěchem v nové kategorii preparování hlav s poprsím srnců. Kategorie byla zřízena po vzoru americké soutěže, kde je kategorie preparování hlav jelence wirginského jako hlavní a nejoblíbenější zvěře Severní Ameriky. Podobné je to v Evropě se zvěří srnčí.  

Ing. Pavel Brabec – doktorand, 2. ročník Pěstování lesa
-preparát hlavy s poprsím srnce parukáře - best of categori game head medium novice division, základní hodnocení - red ribbon
Preparát byl opět vytvořen díky možnostem naší univerzity. Kopie paruky byla vytvořena stejně jako model na lemura katu. Umělá srst byla vytvořena metodou firmy Scenes-n-Nature. Student se zúčastnil podruhé této soutěže a jeho výsledky v minulém ročníku byly též vynikající.  

Ing. Kristýna Herinková - absolventka programu Lesní inženýrství, studentka programu Ochrana přírody (FŽP)
-preparát hlavy s poprsím muflona - third of novice division, second of categori novice division, Maurice Bouten Award , základní hodnocení - red ribbon 
Druhý nejúspěšnější preparát z noviců naší výpravy. Společně s Dominikem Farkasem získali první a třetí místo v celé divizi! Kristýna Herinková se účastnila již minulého mistrovství v Budapešti kde její preparát busty lišky obecné získal přes 90 bodů a skončil v kategorii na 4. místě. Byl to po vítězném preparátu Terezy Majerové druhý nejlepší preparát. 
-preparát jezevce lesního - základní hodnocení yellow ribbon 
Přestože se tento preparát neprobojoval na přední místa, přesto je velkým úspěchem, že se dostal do hodnocené kategorie. Model na tohoto subadultního jedince si studentka celý modelovala sama, nepoužila žádný komerční model. 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.