• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Bylinkářství v ochraně dřeva aneb tymián, oregano a puškvorec ochrání vám divan, piano i krmelec

Bylinkářství v ochraně dřeva aneb tymián, oregano a puškvorec ochrání vám divan, piano i krmelec

Množství účinných přípravků na ochranu dřeva proti rozkladu a napadení plísněmi bylo v mnoha zemích zakázáno kvůli jejich negativnímu vlivu na lidské zdraví a stejně tak kvůli ekologickým problémům při likvidaci napuštěného dřeva. Nicméně, dřevo v přírodním stavu je v poměrně krátkém čase degradováno mikroorganismy a životnost dřevěných výrobků je pak kratší, než by bylo žádoucí. Jednou ze současných snah vědců je proto najít vhodné přírodní produkty k ochraně dřeva schopné plnohodnotně nahradit zakázané přípravky obsahující těžké kovy. Doktor Pánek z Katedry dřevěných výrobků a konstrukcí na FLD se společně s kolegy ze zvolenské Technické univerzity zaměřil na využití esenciálních olejů k ochraně dřeva a dřevěných výrobků.

V posledních letech vyšlo několik studií poukazujících na možnost využití biologických metod ochrany dřeva pomocí výtažků z rostlin či velmi odolných dřevin, případně také využitím propolisu či výtažků z chilli. Zajímavou metodou ochrany dřeva je využití esenciálních olejů neboli silic. Silice byly od nepaměti užívány k léčení všemožných neduhů, v boji proti bakteriím, plísním, hmyzu apod. Právě pro své insekticidní, antibakteriální a inhibiční účinky v souvislosti s houbovým napadením se nabízí jejich využití k ochraně dřeva, a tím k prodloužení jeho životnosti. Výhodou esenciálních olejů je především jejich obnovitelnost a nízká nebo žádná zdravotní závadnost. Za nevýhody můžeme považovat vysokou těkavost silic a proměnlivou koncentraci obsažených efektivních látek.

Cílem výzkumu bylo zjištění účinnosti, stability a minimální efektivní koncentrace 10 esenciálních olejů v ochraně bukového dřeva proti dřevokazným houbám, poprašce sklepní (Coniophora puteana) a outkovce pestré (Trametes versicolor) a proti růstu plísní kropidláka černého (Aspergillus niger) a štětičkovce (Penicillium brevicompactum). Doplňujícím cílem výzkumu byla také analýza zabarvení a stability barvy po napuštění dřeva silicemi.

Ukázalo se, že největší účinnost v boji proti houbovému napadení vykazují oleje, které obsahují látky karvakrol a tymol, což jsou například oregano a tymián. Silice obsahující methylsalicylát a eugenol (bříza, hřebíček) byly též účinné, hřebíček především proti hnědé hnilobě způsobené popraškou. Největší účinnost proti bílé hnilobě měl ze všech testovaných olejů puškvorec obsahující látku cis-isoasarol trimethyleter. Naopak šalvěj, levandule a olej tea tree, které uvedené aktivní látky neobsahují, měly nízkou, nebo žádnou účinnost. Doplňková analýza zabarvení dřeva po aplikaci esenciálních olejů ukázala, že namořené dřevo výrazně mění barvu v závislosti na původní barvě silice, nicméně nově nabyté barvy jsou i při expozici slunci a vodě velmi stabilní, a tak jsou negativní efekty zabarvení minimální.

Z uvedených výsledků vyplývá potenciál esenciálních olejů zastavit nebo alespoň zpomalit růst plísní a dřevokazných hub. Využití biocidního efektu zdravotně nezávadných silic se předpokládá především v interiérech, například proti poprašce a nebezpečné dřevomorce (Serpula lacrymas), kde je využití jiných zdravotně-rizikových přípravků nevhodné. A tak budeme mít možná do budoucna možnost vybrat si nábytek i podle vůně. Dali byste přednost stolu s vůní tymiánu nebo radši s puškvorcem?

 

Pánek et al. (2014): Ten Essential Oils for Beech Wood Protection - Efficacy Against Wood-destroing Fungi and Moulds, and Effect on Wood Discoloration. BioResources 9(3), 5588–5603.

 

Ing. Miloš Pánek, Ph.D.

Autor vystudoval obor Dřevařské inženýrství na DF Technické univerzity ve Zvolenu, kde ukončil i doktorandské studium na téma Zlepšování impregnovatelnosti dřeva. Od roku 2014 je zaměstnancem Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze, kde je odborným asistentem na Katedře dřevěných výrobků a konstrukcí. Ve výzkumu se věnuje hlavně oblasti ochrany dřeva a jeho povrchovými úpravami nátěry.

 

Zpracovala: Jitka Krykorková

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.