• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Barva dřeva vs. tepelná úprava. Co strpí dub?

Barva dřeva vs. tepelná úprava. Co strpí dub?

Tomu, jak prodloužit dřevu jakožto konstrukčnímu materiálu životnost a zachovat jeho estetické vlastnosti pomocí vhodné impregnace, jsme se věnovali v nedávném článku. Tentokrát se tým vědců spolu s Ing. Gašparíkem z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU zaměřil na to, jakou měrou ovlivňuje barevnou stálost působení vysokých teplot, kterým dřevo podléhá během jeho zpracování.

 

Dubové dřevo, jež bylo pro tento výzkum použito, je od nedávna jedno z nejžádanějších na trhu. Pro své stejnoměrně zbarvené jádro, tvrdost, pevnost a trvanlivost je velice oblíbené v nábytkářství.

Barva dřeva představuje jeden z hlavních znaků jeho kvality. Je to faktor, který zásadně ovlivňuje zákazníka při jeho prvním kontaktu s produktem. A i když je tato vlastnost výsledkem především struktury a složení dřeva samotného, je do značné míry ovlivněna i výrobními procesy, jako je například tepelná úprava.

Experiment, jehož cílem bylo tyto tepelné účinky vyhodnotit, byl prováděn na dvou druzích dubu: na dubu letním (Quercus robur L.) stáří 75 let a na sub-fosilním* dubu nalezeném v nivě řeky Sura v ruské autonomní Marijské republice. Vzorky dubu letního byly rozděleny na vzorky ponechané přírodně bez úpravy a na vzorky tepelně upravené. Dub sub-fosilní byl roztříděn na skupiny A, B, C podle věku a sloužil pouze pro porovnání s konečným odstínem vzorků dubu letního.

Termokomora

Samotný proces proběhl ve spolupráci s Volga State University of Technology v Marijské republice, která poskytla zkušebnu, měřicí přístroje a termo komory. V těchto „pecích“ byly vzorky vystaveny teplotám 160, 180, 210 a 240 stupňů Celsia po dobu pěti hodin a následně byly ponechány pozvolnému chladnutí.

Ke změně barvy dřeva po tepelné úpravě dochází, jelikož teplota spustí degradaci složek ligninu, celulózy a hemicelulózy. Obecně platí, že k trvalé změně odstínu dojde ve dřevě při působení teplot v rozmezí 180–250 stupňů Celsia. Po vyhodnocení tepelně upravených vzorků vyšlo najevo, že k maximální změně barvy (ke ztmavnutí) došlo zároveň s maximální teplotou 240 °C.  Celková změna barvy měla velice rychlý nástup v rozmezí teplot 160–180 °C. Při teplotách 180–210 °C byl proces barevné změny zmírněn a opět gradoval při teplotách 210–240 °C. V tomto rozmezí teplot byl odstín vzorků téměř totožný s odstínem dubu sub-fosilního, jehož ztmavnutí je výsledkem procesu fosilizace.

„Výsledky experimentu mohou být užitečné k odstranění nežádoucí transformace barvy dřeva během jeho zpracování, a tedy k zachování přirozené vizuální podoby u výsledných produktů. Dále je možné podle odstínu barvy termicky upraveného dřeva subjektivně určit teplotu úpravy, a tím i např. vhodnost použití produktů z takto upraveného dřeva,“ naznačuje možné aplikace studie Ing. Gašparík.

* sub-fosilní  dřevo – dřevo v procesu zkamenění, následkem konzervace stovek až tisíců let v řekách či bažinách pod nánosy bahna bez přístupu vzduchu

 

Barcík, Š., Gašparík, M., & Razumov, E. Y. (2015): Effect of thermal modification on the colour changes of oak wood. Wood research 60(3): 385–396.

 

Ing. Miroslav Gašparík, PhD.

Je absolventem Technické univerzity v oboru Dřevařské inženýrství ve Zvolenu, kde poté za práci „Plastifikace dřeva mikrovlnným ohřevem pro účely ohýbání“ získal doktorát. Od roku 2013 působí jako odborný asistent na Katedře základního zpracování dřeva Fakulty lesnické a dřevařské ČZU. Předmětem jeho bádání jsou plastifikace a tvarování dřeva a dřevných materiálů, jakož i manipulace s materiálem a bezpečnost a ochrana zdraví při práci v pedagogické oblasti.

 

Zpracoval: Jakub Málek

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.