• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Zatopme si akátem

Zatopme si akátem

Je konec ledna a média stále hovoří o tuhých mrazech sužujících Českou republiku. Domácnosti musí v zájmu svého pohodlí pootočit uzávěrem na radiátorech a zvýšit tak spotřebu tepelné energie. Tato energie pochází z několika zdrojů, mimo jiné i ze skupiny zdrojů obnovitelných, kam se řadí také dendromasa. Pod tímto pojmem si můžeme představit veškeré dřevo a zdřevnatělé části rostlin využívané pro výrobu energie, tedy polínka, která vkládáme do krbu, ale i těžební zbytky zpracovávané na štěpku.

Právě štěpkou jako obnovitelným zdrojem energie se zabývá studie týmu vědců z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU. Ve své práci se zaměřují na vlastnosti a potenciální využití štěpky vyrobené ze dřeva trnovníku akátu (Robinia pseudoacacia) pocházejícího z rekultivované oblasti kolem Varvažova.

V této oblasti byla koncem 19. století započata povrchová těžba a k obnově krajiny se přistoupilo v roce 1930. Rekultivované výsypky mají význam především v krajinné, ekologické, hygienické, půdoochranné, vodohospodářské a estetické funkci. Značná pozornost odborných kruhů je věnována významu biologickému. Nicméně nesmíme zapomínat na funkci produkční, jelikož jednou z nejvhodnějších metod rekultivace je zalesňování. Výsledkem je poté lesní porost, který má potenciál být využit jako obnovitelný zdroj energie.

Místa, jako jsou výsypky po bývalé těžbě nerostných surovin, se vyznačují chudými půdami s nedostatkem vody, a jelikož je akát nenáročný, patří k vyhledávaným dřevinám pro r rekultivaci. Mimo to se jeho dřevo vyznačuje vyšší hustotou, díky níž má dobrou výhřevnost. Studie zkoumala konkrétní vlastnosti akátového dřeva pocházejícího z prostřední bývalé těžby hnědého uhlí s cílem zjistit, zda je biomasa z této dřeviny vhodná pro energetické účely. Stanoveny byly následující charakteristiky: rozměry štěpky (parametry určují technologii spalování), obsah popela, objemová hmotnost, obsah kůry a obsah organických a anorganických prvků. Mezi základní prvky určující kvalitu dendromasy patří uhlík, vodík, dusík, síra a kyslík, které spolu s vlhkostí štěpky ovlivňují výhřevnost. Zjištěné hodnoty těchto vlastností byly porovnávány především s normou ČSN EN 14961-1- 2010, která definuje a určuje kvalitu tuhých biopaliv.

Z výsledků analýzy velikosti částic akátové štěpky původem z rekultivované výsypky vyplývá, že tato dřevní hmota může být dle uvedené normy zařazena do kategorie hrubozrnné energetické dřevní štěpky. V souladu s normou jsou i parametry vlhkosti (až 50%), obsah popela (až 3%) a minimální hodnota výhřevnosti 8-10 MJ/kg. Hodnoty obsahu organických prvků se ve všech případech blížily hodnotám normovaným; na druhou stranu prky anorganické byly zjištěny ve větší míře. Rozdíly vyplývající z porovnání výsledků s údaji jiných studií jsou dle autorů závislé na konkrétních lesních porostech a jejich půdních podmínkách. Stanovený obsah popela ve vzorcích dřeva a obsah kůry je velmi příznivý z hlediska kvality biomasy. Mimo to má výsledný popel pozitivní hodnotu díky tomu, že může být využit jako hnojivo na rekultivovaných místech a uzavřít tak koloběh látek v přírodě.

Díky těmto svým vlastnostem, které jsou v souladu s normou, lze štěpku z trnovníku akátu zahrnout mezi biomasu vhodnou pro energetické účely.

 

Cafourek, J., Gaff, M., Gašparík, M., Slávik, M., Macků, J. (2016). Properties and use of biomass from reclaimed land in the North Bohemian basin. Wood Research. 61, 777-790.

 

Josef Cafourek

Ing. Josef Cafourek je doktorandem na Katedře základního zpracování dřeva Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze. Zpracovaná studie pochází z oblasti výzkumu zabývajícího se stanovením fyzikálně-mechanických vlastností dřeva z atypických stanovišť a zároveň dřeva introdukovaných druhů dřevin.

 

Zpracovala: Lucie Hambálková

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.