• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Uhlík na hraně

Uhlík na hraně

V 21. století snad již není pochyb o tom, že se mění klima na celém světě. Zatímco v některých oblastech dochází k čím dál drastičtějším obdobím sucha, jinde se potýkají s  extrémnějšími výkyvy počasí než dříve. Právě z tohoto důvodu se vědecký výzkum začíná zaměřovat na to, jakým způsobem probíhající změny ovlivňují životní prostředí. Musíme znát dopady klimatických procesů, abychom mohli lépe předvídat, jak bude fauna a flóra naší Země reagovat do budoucna. Musíme také znát možné následky našeho hospodaření a počítat s nimi. Pak budeme schopni přizpůsobit naše myšlení a management životního prostředí tak, aby byl trvale udržitelný.

Jak je to s hospodařením v lesích českých luhů a hájů, zjišťoval vědecký tým složený mimo jiné z pracovníků Fakulty lesnické a dřevařské a pracovníků Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Zaměřili se na analýzu uhlíkové a ekonomické efektivnosti hospodářských opatření, spojených s pěstováním lesních porostů od sazeniček po finální smýcení. Cílem studie bylo porovnat ekonomickou a uhlíkovou bilanci ve vybraných lesních porostech s různou druhovou skladbou, různými technologiemi těžby, přibližování a dopravy dříví. Pro vysvětlení – uhlíková efektivita znamená podíl produkce v tunách uhlíku na vydané množství skleníkového plynu a ekonomická efektivita poměr zisku k nákladům v procentech. Výsledky přispěly k řešení některých cílů Národního lesnického programu.

Procesy spojené s vývojem porostu byly rozděleny do následujících etap: produkce sazenic, výsadba porostu, probírky a finální těžba, přibližování a druhotná doprava dříví. Pro porovnání byly vybrány smrkové a bukové porosty souborů lesních typů 4B a 4H, tedy 4. vegetačního stupně. Právě se smrčinami v těchto polohách souvisí klimatické změny; porosty nacházející se ve středních a nižších nadmořských výškách se mohou stát do budoucna mnohem náchylnějšími na působení škodlivých činitelů. Vstupy pro ekonomickou efektivnost představují kvantifikovaná hospodářská opatření pěstební a těžební činnosti. Vstupy pro hodnocení uhlíkové efektivnosti představuje spotřeba fosilních paliv, elektřiny, hnojiv a dalších jednotlivých hospodářských opatření. V případě volby technologie těžby motorovou pilou se množství uhlíkových emisí mezi bukovými a smrkovými lesy příliš nelišilo. Ovšem i v rámci těžby smrkových porostů byly zjištěny vysoké rozdíly uhlíkových emisí mezi využitými způsoby těžby – motorovou pilou a harvestory (v neprospěch harvestorů). Nejvyšší podíl na vyprodukovaných emisích mělo soustřeďování a druhotná doprava dříví. Naopak nejvyšší ekonomická efektivnost byla zjištěna při těžbě smrkových porostů harvestorovou technologií.

Dle údajů Ministerstva zemědělství se podíl harvestorů na celkové roční produkci dříví zvýšil během let 2009 až 2014 z 9 % na 29 %. Lze očekávat, že tento trend bude pokračovat. Jedním z důvodů je právě nižší ekonomická náročnost využití harvestorů k těžebním operacím. Ačkoli výsledky této studie nejsou nijak drastické, je třeba mít na zřeteli, jaký dopad má tato technologie na životní prostředí. Otázka k zamyšlení: „Můžeme si dovolit obětovat pro větší zisky zdravotní stav našich lesů?“

 

Plch, R., Pulkrab, K., Bukáček, J., Sloup, R., Cudlín, P. (2016). Effect of Forest Management of Picea abies and Fagus sylvatica with Different Types of Felling on Carbon and Economic Balances in the Czech Republic. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 44.

 

prof. Ing. Karel Pulkrab, CSc.

Je pedagogem na Katedře lesnické a dřevařské ekonomiky. Za svého působení na Fakultě lesnické a dřevařské vedl již mnoho projektů týkajících se například stanovování výše škod zvěří či modely hospodářských opatření a nákladů. Dále má za sebou dlouhou řadu odborných publikací. Studie o uhlíkové a ekonomické bilanci byla dokonce prezentována na dvou mezinárodních konferencích.

 

Zpracovala: Lucie Hambálková

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.