• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Šance pro zajíce

Šance pro zajíce

Zemědělské hospodaření v naší krajině všestranně ovlivňuje živočichy v ní žijící. Intenzivní obdělávání rozsáhlých ploch má za následek úbytek velkého množství živočichů a výrazné snížení druhové pestrosti. Nejvýrazněji se intenzivní zemědělské hospodaření začalo projevovat na poklesu druhové rozmanitosti v 70. letech 20. století a pokračuje dodnes. Pokles se týká i početnosti zajíce polního, který je, jak už napovídá jeho druhové jméno, odkázaný na dobře fungující zemědělskou krajinu. Proto se hlavními původci poklesu zaječí populace stává pozměněná krajina, kde chybí dostatek přirozených úkrytů pro drobnou zvěř, a také intenzivní využívání chemikálii v zemědělském hospodaření. Tato současná neutěšená situace není našim myslivcům lhostejná a snaží se ji zvrátit.

Jednou z cest, jak pomoci růstu populace zajíce polního v naší krajině, je metoda vypouštění zajíců odchovaných ve speciálních kotcích do volné přírody. Naneštěstí pouhé vypouštění zajíců do přírody bez znalosti souvisejících faktů a bez aplikace doplňujících opatření vede často k nezdaru. Proto se do snahy myslivců zapojil také tým vědců z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti a Fakulty lesnické a dřevařské, vedený Ing. Janem Cukorem, který přesně definoval limitující faktory ovlivňující úspěšnost při vypouštění zajíce polního.

Samotný výzkum probíhal v honitbě České Meziříčí a během něj bylo označeno 22 zajíců z intenzivního chovu. Každý jedinec dostal obojek s anténou, aby mohl být sledován jeho pohyb a eventuální úhyn. Vyhodnocení dat přineslo mnoho zajímavých informací.

Výsledky ukázaly, že ve volné přírodě přežili pouze 4 z 22 vypuštěných zajíců. Díky obojku s anténou bylo možné uhynulé jedince najít a pomocí pitvy zjistit příčinu jejich smrti. V 7 případech stála za úmrtím zajíce predace liškou, v 5 blíže neurčitelné zdravotní problémy, ve 3 případech srážka s vozidly, u 2 nebylo možné označit příčinu a v 1 případě došlo ke ztrátě vysílače.

Pozoruhodným zjištěním bylo, že k 5 případům predace liškou došlo již během prvních 12 dní a během 10 dní došlo ke všem 5 případům úmrtí zaviněných špatným zdravotním stavem organismu. Vypovídá to o tom, že pokud si zajíc zvykl na prostředí, přežil alespoň 12 dní a naučil se skrývat před predátory, velmi se tím zvýšila jeho šance na přežití. Velký vliv na mortalitu měla také doba vypouštění. Zajíci, kteří byli vypuštěni v červenci a srpnu, přežili v průměru 125 a 92 dní, zatímco jedinci vypuštění v únoru, dubnu a říjnu přežili v průměru 26, 40, respektive 6 dní. 5 testovaných zajíců bylo vypuštěno bez možnosti aklimatizace v oplocence a všichni zahynuli během 10 dní.

Data z obojků umožnila definovat domovský okrsek zajíce vypuštěného z intenzivního chovu, který byl porovnán s domovským okrskem zajíce žijícího ve volnosti. Zatímco vypuštění jedinci obývali domovský okrsek o velikosti mírně přes 23 hektarů, tak jedinci žijící ve volnosti využívali v průměru přes 43 hektarů. 

Výsledky výzkumu přinesly zásadní informace, které lze využívat při vypouštění zajíců do volné přírody, a zajistit jim tak o mnoho vyšší šanci na přežití. Základními opatřeními se jeví zejména vypouštění zajíců nejprve do aklimatizační oplocenky, výběr vhodného období a intenzivní lov predátorů v blízkém okolí vypouštění. Doufejme, že myslivci závěry této práce využijí v praxi a pomohou zajíci polnímu, aby se jeho stavy začaly zvyšovat.  Zároveň s tím by však mely nastat i zásadní změny v zemědělství, bez kterých sotva zajistíme úspěšný návrat drobné zvěře do krajiny.

Cukor J, Havránek F, Linda R, Bukovjan K, Painter MS, et al. (2018) First findings of brown hare (Lepus europaeus) reintroduction in relation to seasonal impact. PLOS ONE 13(10): e0205078.

Ing. Jan Cukor

Je doktorandem na Katedře pěstování lesů. Vedle podpory biodiverzity, stability lesních ekosystémů a dalších činností pěstování lesa se věnuje také právě tématu návratu zajíce polního do naší krajiny.

 

Zpracoval Daniel Švrčula

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.