• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Co si dá lesák k obědu?

Co si dá lesák k obědu?

Nad tím asi přemýšlí mnoho našich lesáků. S touto hypotézou pracoval tým italských kolegů Jakuba Horáka z naší Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze, který jim při výzkumu pomáhal. A mohu Vám hned na začátek prozradit, že se nejednalo o bádání nad svačinou hajného, ani nadlesního…

Studie se týkala dvou druhů brouků lesáků – lesáka rumělkového (Cucujus cinnaberinus)
a lesáka krvavého (C. haematodes). Jedná se o saproxylické brouky s extrémně zploštělým tělem, hlavou trojúhelníkovitého tvaru a velkýma očima. Pojem saproxylický znamená, že je druh vázán na mrtvé dřevo, žije v něm a příležitostně se jím i živí. Má tak s naším oborem mnoho společného, protože lesáka dřevo také živí.

Výzkum se zaměřoval především na to, zda je možné odchovat brouky v umělém prostředí laboratoře, jakou preferují potravu a jak dobře jim půjde reprodukce.

Při bádání byli využiti dospělci i larvy lesáků odchycení ve volné přírodě. Jako potrava v laboratoři byly použity druhy, které by mohl žrát v přírodě, jako je kousavec korový (Rhagium inquisitor), lýkožrout borový (Ips sexdentatus), a také druhy, které se v laboratoři běžně zkrmují: potemník moučný (Tenebrio molitor) a bzučivka zelená (Lucilia sericata).

Výsledky studie potvrdily hypotézu autorů, že lesáci nejsou praví predátoři, jelikož si vybírali v drtivé většině mrtvou potravu. Vývojová stádia brouka nehrála při výzkumu preferencí potravy velkou roli, protože jak larvy, tak dospělci volili velmi shodně. Úspěšnost reprodukce dosáhla 85 %, což je velmi dobré číslo. Umělý odchov brouků se i v této studii osvědčil jako metoda, kterou lze předejít vymírání ohrožených druhů.

Závěrem tedy můžeme říct, že náš lesák ze světa brouků si k obědu nabídne nejraději zetlelé dřevo, kus dobré mrtvoly, ale živého kolegu nemusí.

Teresa Bonacci, Mattia Rovito, Jakub Horák, Pietro Brandmayr, Artificial Feeding and Laboratory Rearing of Endangered Saproxylic Beetles as a Tool for Insect Conservation, Journal of Insect Science, Volume 20, Issue 5, September 2020, 20

doc. Ing. Jakub Horák, Ph.D.

Jakub Horák je lesákem a pedagogem na Katedře ochrany lesa a entomologie. Účastnil se velkého množství projektů a pravidelně publikuje. Ve svých vědeckých pracích a publikacích se mimo jiné věnuje právě saproxylickým broukům. 

Zpracoval Václav Kinský

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.