• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Cesta do hlubin DNA olivovníku

Cesta do hlubin DNA olivovníku

Nejednomu z nás se při pomyšlení na Středomoří vybaví malebná krajina posetá olivovými háji. Není divu, pěstování olivovníku (Olea europaea L. subsp. europaea) v této oblasti má tradici bezmála 6000 let. Původ středomořských olivovníků však zůstává předmětem dohadů. Převládá teorie, že jejich vysoká genetická variabilita je důsledkem posledního čtvrtohorního zalednění a izolace menších populací například na Blízkém východě, Kypru či na Gibraltaru. O vztazích mezi domestikovanými druhy olivovníků, divokými formami a jejich příbuznými poddruhy panuje mezi odborníky řada neshod. Svou roli sehrála právě i tisíce let dlouhá tradice pěstování, která má za následek, že v různých regionech existují odlišné názvy pro stejnou odrůdu, nebo naopak různé odrůdy nesou stejné jméno.

Tradičním nástrojem k identifikaci jednotlivých odrůd byly odnepaměti morfologické znaky, nacházející své uplatnění i v současnosti, zejména při prvotní hrubé identifikaci. Nicméně tento způsob identifikace bývá často nespolehlivý, protože morfologické znaky mohou být vysoce proměnlivé v závislosti na prostředí, věku stromu či péči o něj. Opravdová revoluce v tomto ohledu nastala s objevením molekulárních metod a tzv. genetických markerů, které jsou schopny velice spolehlivě odhalit identitu a variabilitu druhů podle jedinečných úseků v jejich DNA. Jedny z nejpoužívanějších markerů jsou tzv. mikrosatelity. Jedná se o krátké úseky DNA složené z opakujících se motivů, které jsou roztroušeny po genomu eukaryotických organismů. V praxi se používají již přes 20 let např. k ověřování rodičovství.

V případě olivovníku jsou mikrosatelitové markery zavedenou metodou pro určování rodičovství nebo při populačně genetických studiích a zajímavé je i jejich využití pro identifikaci konkrétní odrůdy ze vzorků olivového oleje. Zásadní výhodou v případě olivovníků, která zdaleka neplatí pro všechny druhy, je, že stejné markery jsou přenosné mezi jednotlivými poddruhy. Navzdory jejich velkému významu však bylo do současnosti vyvinuto pro olivovník méně než 100 takovýchto markerů. Hlavním cílem této studie, na které se podílel i vědecký pracovník z Fakulty lesnické a dřevařské, bylo navrhnout a vyvinout sadu mikrosatelitových markerů a ověřit jejich schopnost identifikovat 36 odrůd olivovníku, které představují jádrovou skupinu pocházející z hlavních středomořských center jeho pěstování.

Výsledky studie přinesly 8 mikrosatelitových markerů, které byly schopny od sebe jednotlivé odrůdy spolehlivě odlišit. Společně s dvěma dalšími markery, které se osvědčily v předchozích studiích, byly testovány na 36 odrůdách jádrové skupiny a výsledek byl velmi příznivý. Ukázalo se, že 17 z 36 odrůd lze jednoznačně identifikovat s použitím pouze jediného markeru, který je schopen vylišit specifický úsek v jejich genotypu. S použitím kombinace tří různých markerů bylo možné identifikovat 34 odrůd a kombinace čtyř různých markerů jednoznačně vylišila všech 36 odrůd jádrové skupiny. Tím se potvrdila rozlišovací schopnost vyvinuté sady markerů a příštím krokem je její použití na stovky dalších odrůd, které čekají na své správné taxonomické zařazení a pojmenování. Výsledky studie tak přinesly velmi cenný nástroj, který by do budoucna mohl vnést světlo do spletité taxonomie tohoto symbolu Středomoří.

Gómez-Rodríguez M. V., Beuzon C., González-Plaza J. J., Fernández-Ocana A. M. (2020): Identification of an olive (Olea europaea L.) core collection with a new set of SSR markers. Genetic Resources and Crop Evolution 1-17.

 

Juan José González-Plaza, Ph.D.

Juan J. González-Plaza působí jako vědecký pracovník na Fakultě lesnické a dřevařské. Jeho práce je zaměřena na transkriptomiku jako nástroj k pochopení vztahů mezi termity a jejich symbiotickým mikrobiomem. Věnuje se také metagenomice a funkční metagenomice za účelem získání klíčových prokaryotických genů ovlivňujících katabolismus lignocelulózy a mikrobiální rezistenci, která například zahrnuje i rezistenci vůči antimikrobiálním látkám.

 

Zpracovala: Dagmar Zádrapová

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.