• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí
  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Do hola, nebo po stranách do ztracena?

Do hola, nebo po stranách do ztracena?

Kvalita dřeva. Dokážete si představit, kolik existuje faktorů, které ji ovlivňují? Začíná to už u vlastností semínek, pokračuje vhodným stanovištěm pro růst stromu a zdaleka nekončí finálním zpracováním do podoby vybraného produktu. Je jich mnoho a patří mezi ně také způsob obnovy lesa. V tomto případě máme na mysli konkrétně dvě formy: holosečnou a podrostní.

V České republice doposud převládá holosečný způsob hospodaření, při němž dochází k vymýcení všech stromů na vymezené ploše najednou a k následnému vysazení nových stromků na holinách. Naopak při podrostní obnově je nová generace chráněna mateřským porostem, který se kácí postupně. A právě rozdílný způsob hospodaření může vést k různým vlastnostem dřeva.

Přišli na to vědci z Fakulty lesnické a dřevařské, když zkoumali hustotu dřeva borovice lesní, naší druhé nejvýznamnější dřeviny. Stromy pocházely ze dvou lokalit, na nichž probíhaly odděleně obě formy obnovy. Na zkušebních vzorcích – disky o tloušťce 3–5 cm odebrané ve výšce 1,3 m – se určovala průměrná hustota dřeva, šířka letokruhů, hustota letního a jarního dřeva a zastoupení letního dřeva v letokruzích. Všechny tyto parametry jsou významné pro výslednou kvalitu materiálu.

U šířky letokruhů nebyla zjištěna odlišnost mezi stromy ze dvou uvedených forem obnovy. Podíl letního dřeva a hustota letokruhů byla vyšší v případě podrostního způsobu, hustota letního a jarního dřeva pak vykazovala vyšší čísla při holoseči. Co to ve výsledku znamená? Uvolnění zápoje mateřského porostu vede ke zvětšení šířky letokruhů, což má obvykle za následek menší hustotu dřeva a tím jeho nižší kvalitu.

Důležitou roli při holosečném hospodaření hraje juvenilní dřevo, které má mimo jiné nízkou hustotu, menší zastoupení letního dřeva, více ligninu a hemicelulózy a nízký obsah celulózy. Pro výslednou kvalitu je žádoucí snižování jeho podílu v kmenech, čehož by se podle některých studií dalo dosáhnout úpravou rozestupů mezi stromy v porostu. V případě podrostní obnovy pak vede více stromů a růst ve stínu starší generace k menší šířce letokruhů.

Který ze způsobů hospodaření je tedy výhodnější? To ve výsledku nelze jednoznačně říct. Důležité je vědět, že různé formy obnovy produkují dřevo různé kvality a že hustota dřeva může být ovlivněna pěstitelskými zásahy v porostu. Proto je potřeba vždy promýšlet všechny kroky hospodaření v lesích dopředu a všímat si růstu stromů v průběhu času, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků.

Schönfelder, O.; Zeidler, A.; Borůvka, V.; Bílek, L.; Vítámvás, J. Effect of Shelterwood and Clear-Cutting Regeneration Method on Wood Density of Scots Pine. Forests 2020, 11, 868.

doc. Ing. Aleš Zeidler, Ph.D.

Pan docent Zeidler je členem Katedry zpracování dřeva a biomateriálů. Jako pedagog se věnuje výuce předmětů spojených se stavbou a zpracováním dřeva. Jeho vědecké výstupy jsou rozmanité: věnují se například porovnání vlastností dřeva mezi různými dřevinami včetně exotických druhů, vlivu hospodářských metod na vývoj dřeva jako materiálu nebo dopadu klimatických činitelů na hustotu dřeva.

Zpracovala: Lucie Hambálková

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.