• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
Odkaz na Facebook Odkaz na Youtube Odkaz na Instagram Odkaz na TikTok
Fakulta lesnická a dřevařská
  • O fakultě
  • Katedry a součásti
  • Studium
  • Věda a výzkum
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy
  • Projekty a spolupráce s praxí
  • O fakultě  
    • Historie
    • Vedení fakulty
    • Orgány fakulty
    • Akademický senát
    • Oficiální dokumenty
    • PR a média
    • Úřední deska
  • Katedry a součásti  
    • Katedry a excelentní týmy
    • Ostatní pracoviště
  • Studium  
    • Studium na FLD
    • Co můžete studovat
    • Informace pro studenty
    • Studijní dokumenty
    • Přijímací řízení
    • Studijní oddělení
  • Věda a výzkum  
    • Výzkumný profil FLD
    • Publikační aktivity
    • Konference
    • Doktorské studium
    • Dokumenty
    • Interní granty
    • Akademické kvalifikace
  • Mezinárodní vztahy  
    • Základní informace
    • Mezinárodní sítě
    • Zahraniční mobility
    • Studium v angličtině na FLD
    • Dokumenty a formuláře
  • Projekty a spolupráce s praxí  
    • Oddělení pro rozvoj
    • Projekty
    • Spolupráce se SŠ
    • Nabídka práce
    • Aplikované výstupy
    • Spolupráce s praxí

Zkouška ohněm

  1. FLD
  2. Věda a výzkum
  3. Publikační aktivity
  4. Popularizace vědy
  5. Zkouška ohněm

Smrk ztepilý, jakožto hospodářsky využívaná dřevina, v dnešní době čelí mnoha problémům, ať už se jedná o rozsáhlou kůrovcovou kalamitu, dlouho trvající sucha anebo často skloňovanou změnu klimatu. Lesníci se proto snaží najít alternativní druh, který by byl schopen nahradit smrk svou produkcí, ale i vlastnostmi dřeva. Mezi slibné kandidáty patří jednak druhy domácí, například jedle bělokorá, ale také introdukované dřeviny. Na jeden z nepůvodních druhů se zaměřil i tým vědců z naší fakulty, a to konkrétně na jedli obrovskou.

Jedle obrovská je severoamerickým jehličnanem. Areál přirozeného rozšíření se rozkládá na severozápadě USA a západě Kanady. Jedná se o rychle rostoucí dřevinu se širokými letokruhy. Z tohoto důvodu je její dřevo obecně považováno za méně kvalitní. S výjimkou širokých letokruhů se dřevo jedle obrovské svou barvou podobá dřevu naší domácí jedle bělokoré, strukturálně je značně podobné i smrku. Je poměrně lehké, podobně jako naše domácí druhy, a také není příliš odolné vůči působení biotických činitelů. Její dřevo je tak spíše využíváno ke stavebním účelům nebo na výrobu buničiny a papíru.

Pro zjištění, nakolik je svou kvalitou dřeva opravdu podobná místním druhům, vědci z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze podrobili vzorky dřeva mnoha testům, zaměřeným na vybrané materiálové vlastnosti. Série testů byly zaměřeny na mechanické vlastnosti, a to především na pevnost v ohybu, pevnost v tlaku, houževnatost a modul pružnosti v ohybu. Hodnoceny byly i významné fyzikální vlastnosti, jako je hustota dřeva, bobtnání dřeva a povrchové vlastnosti. Zmiňované testy byly dále uplatněny pro zkoumání vlastností dřeva modifikovaného teplem při 180 °C a 200 °C. Výše zmíněné testy prokázaly, že dřevo jedle obrovské se svou kvalitou podobá jedli bělokoré a smrku ztepilému. Je tak potenciální náhradou domácích druhů a její dřevo lze používat k podobným účelům. Tepelná modifikace měla za následek zlepšení pevnosti v tlaku, snížení navlhavosti a bobtnání dřeva. Negativně ale ovlivnila ostatní mechanické vlastnosti dřeva, jeho pevnost v ohybu a houževnatost, došlo také ke snížení hustoty.

Zpracoval: Oldřich Vojtěch

Zeidler A, Borůvka V, Remeš J, Pulkrab K. Heat-Treated Wood from Grand Fir Provides the Same Quality Compared to Silver Fir. Forests. 2022; 13(10):1542. https://doi.org/10.3390/f13101542

Fakulty a součásti

  • Provozně ekonomická fakulta
  • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
  • Technická fakulta
  • Fakulta životního prostředí
  • Fakulta lesnická a dřevařská
  • Fakulta tropického zemědělství
  • Institut vzdělávání a poradenství

  • Katedra tělesné výchovy
  • Knihovna
  • Koleje a menza
  • Odbor informačních a komunikačních technologií

Odkazy

  • Uchazeči o studium
  • Studenti
  • Absolventi
  • Partneři
  • Veřejnost

Kontaktní informace

Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha - Suchdol
IČO: 60460709
DIČ: CZ60460709
ID datové schránky ČZU: 3hdj9cb 
Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50,129976, 14,373707
 

PIC: 999912570
OID: E10209207
DUNS: 360576495


Materiály umístěné na tomto webu mohou být publikovány pouze se souhlasem ČZU.
Informace o zpracování a ochraně osobních údajů na ČZU v Praze.
© 2025 Česká zemědělská univerzita v Praze
Všechna práva vyhrazena

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.